Tots som UniCo

 

Acabo de llegir amb estupefacció al web de l’APTIC que UniCo (Unión de Correctores) ha estat sancionada amb 2.500 euros de multa pel Consell Nacional de la Competència per haver “gosat” proposar unes tarifes a professionals autònoms que acaben de començar la seva tasca. Vull pensar que només es tracta d’afany recaptador, perquè em sembla indignant!

El tema de les tarifes en la nostra professió és un tema “tabú”, no en podem parlar perquè hi ha aquesta censura que ens ho impedeix, diuen que el mercat és lliure i no es poden imposar tarifes mínimes i màximes. En això tots estem d’acord, però crec que és exagerat que ni tan sols es pugui fer una estimació de tarifes, una indicació perquè algú que comença pugui veure per on van els “tiros” i no se senti perdut en aquest món dels free-lance.

Una de les primeres preguntes que et fa algú que comença és quina tarifa es pot considerar digna i quina no, i aquí tots els “veterans” comencem a divagar… Perquè hi ha molts tipus de clients i molts tipus de tarifes, i també perquè si en donem una d’orientativa, algú et pot dir que et passes i un altre que et vens per un plat de llenties. Però que el CNC ho prohibeixi ja em sembla passar-se de taca d’oli!

Llegeixo el comunicat de la UniCo i me’n faig creus: el CNC ha decidit imposar a UniCo una multa de 2.500 euros per considerar “acreditada la existencia de una infracción del artículo 1 de la Ley 15/2007, de 3 de julio, de Defensa de la Competencia, consistente en una recomendación colectiva de tarifas mínimas con el objetivo de restringir y falsear la competencia en el mercado de la prestación de servicios de corrección de textos y de pruebas, de la que es responsable la Unión de Correctores, UNICO“. El mes d’abril  m’han convidat a fer una xerrada a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB sobre el tema de la professionalització per als futurs graduats, i us asseguro que davant la primera pregunta que em facin sobre tarifes, cauré en un mutisme total. Com deia una companya de l’APTIC, “avui tots som UniCo“.


 
 
  1. Barbara 02/21/2013, 11:54 Respon

    Em sembla que aquesta aventura demostra la fragilitat de la nostra posició davant del lliure mercat. Cal més que mai que correctors i traductors facin pinya, informant-se primer (ho demostra la multa a UniCo) amb advocats del que es pot fer i dir sense arriscar-se que, a més, ens caigui un pal més. Dic un pal MÉS perquè darrerament ens plouen, entre pujada d’impostos, baixada de tarifes i exigències cada cop mès desorbitades!

    • Maria Llopis 02/21/2013, 17:16 Respon

      I tant Barbara!

 
 

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

^